Новости

Значај бриге о менталном здрављу

Свјетска здравствена организација је ментално здравље (енгл. Wорлд Хеалтх Организатион, WХО ) дефинисала као стање добробити у којем појединац остварује своје потенцијале, може се носити с нормалним животним стресом, може радити продуктивно и плодно те је способан придоносити заједници (WHO;2001.).

Према дефиницији, ментално здравље је дио општег здравља а не само одсуство болести. Емотивно и ментално здравље није ништа мање важно од физичког здравља, међутим често то заборављамо и занемарујемо. Оно нам пружа могућност да успоставимо зрео однос према себи, пријатељима и љубавним односима у које се упуштамо, пружа нам могућност да разумијемо сопствена осјећања, однос према професији коју бирамо, да користимо иста у циљу личног напретка у било кјојем аспекту нашег живота.

Томас Едисон је 1914.године изгубио цијелу лабораторију у пожару. Неко би се ухватио за главу и кренуо да кука, али едисон је рекао: „Хвала Богу да су изгорјеле све наше грешке. Сада можемо лијепо да кренемо из почетка“.

 

Ментално здрави људи успјешно се носе са својим свакодневним мислима и осјећањима. Испуњени су осјећајем задовољства, имају жељу за животом, смијехом и забавом, способни су да се суоче са стрерсом и да се опораве након тешкоћа, осјећају смисао и сврху у активностима и односима са другим људима, имају развијену способност прилагођавања на промјене, способни су да доведу у равнотежу посао и забаву, одмор и активности, имају високо самопоуздање, итд.

Како очувати ментално здравље?

Ментално здравље као и физичко захтјева сталну бригу, а неки од савјета како да бринете о свом менталном здрављу су:

  • упознајте себе – преиспитајте властите ставове и навике ( шта вам помаже, шта одмаже), размислите шта су ваше свакодневне мисли и осјећања, шта вам изазива стрес те одаберите прави начин реаговања
  • градите самопоуздање – препознајте своје јаке и слабе стране, научите нова знања и вјештине
  • пронађите вријеме за себе – радите оно што вам прија
  • бавите се физичком активношћу
  • његујте односе са пријатељима и породицом, упознајте нове људе