Новости

ШКОЛСКА СЛАВА, СВЕТИ САВА

ЈУ ОШ „Јован Дучић“ Залужани

 

Ускликнимо с љубављу

Светитељу Сави

Српске цркве и школе

Светитељској глави.

Тамо венци тамо слава

Где наш српски пастир Сава.

Појте му Срби,

Песму и утројте!

 

27.јануар је посебан дан за све школе. То је дан када прослављамо школску славу, Свети Сава, у част првог српског архиепископа и просветитеља. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовијековне књижевности и заштитником школе, учитеља и ђака.

Искрено смо се надали да ћемо ове школске године бити у прилици да овај дан обиљежимо свечано са нашим ученицима, наставницима, родитељима и нама драгим гостима. Нажалост, епидемиолошка ситуација нам није то дозволила. Обиљежили смо је скромно уз поштовање епидемиолошких мјера, али не са мањим значајем.

У холу школе постављени су панои на којима је приказан лик и дјело Светога Саве. У свим одјељењима одржан је час посвећен обиљежавању Дана Светог Саве.

Заједно са нашим ученицима посјетили смо цркву Свете Петке у Куљанима, гдје смо упалили славску свијећу, освештали крсни хљеб и жито, те се заједно са свештенством помолили овом милосрдном свецу

Наши драги ученици су заједно са својим наставницима и вјероучитељем, Радом Карановићем, припремили пригодне рецитације о животу и дјелу Светога Саве.

 

По повратку у школу обиљежили смо школску славу. Након химне Светом Сави присутнима се обратио домаћин славе, директор Ранкица Пушић. У име свих просвјетних радника, честитала је празник и школску славу наводећи да иако тренутна епидемиолошка ситуација није повољна славу треба обиљежити јер су Срби славу славили и у много тежим временима.

 

У част Светосавља најбољем ученику додјељује се Светосавска награда.

Било нам је задовољство да ове школске године уручимо Светосавску награду ученику осмог разреда наше школе, Недељку Свјетлановићу. Ради се о вриједном ученику са одличним постигнућима како из наставних предмета тако и са школских такмичења. Осим тога, Недељко је омиљен међу својим школским друговима који су се великим аплаузом придружили честиткама директора школе Ранкице Пушић и свих запослених. Том приликом уручена му је похвала и награда, а Недељко је истакао да ће му ова награда бити додатан подстицај да учи, труди се и постиже још боље резултате.

 

Као и сваке претходне године, традиционално Град Бањалука је за ученике, носиоце Светосавске награде, припремио пригодне награде најбољим ученицима основних и средњих школа. Награде су добили најбољи међу најбољим ученицима који су вриједно и марљиво радили. Наш Недељко један је од њих.

Заједно са својом разредницом, проф.географије Мајом Звиздало, присуствовао је свечаности у концертној дворани Банског двора.

 

И на крају, шта још додати сем ученичких радова у којима су сви наши ученици, и мали и велики, покушали заједно са својим учитељима да прикажу лик и дјело Светог Саве развијајући и ширећи даље дух Светосавља.