САВЈЕТИ ЗА РОДИТЕЉЕ

ПОМОЗИТЕ ДЈЕТЕТУ ДА ИЗГРАДИ САМОПОУЗДАЊЕ

Здраво самопоштовање је најбољи поклон који можете дати својој дјеци. То је осјећај унутрашње среће који не зависи од спољашњих догађаја; способност да себе виде као бића вриједна постојања.  Самопоуздање се не гради преко ноћи .Заснива се на вашем ставу и свакодневним интеракцијама које имате са својим дјететом.

Како можемо утицати да наше ријечи и поступци позитивно утичу на дјететову слику о себи?

ПАЖЉИВО БИРАЈТЕ РИЈЕЧИ

Наша дјеца стичу слику о себи углавном на основу реченица које чују од нас , нарочито у току првих година живота, у нама траже потврду постојања себе као засебне индивидуе. Важно је да слушате себе када разговарате са дјецом, нарочито када нисте задовољни њиховим понашањем. Када критикујете, нека се ваше ријечи односе на дјететово понашање које желите да мијења а не на дјететову личност. Покушајте позитивно да формулишете то што желите рећи, нагласите оно што желите да видите а не оно што не желите.

ПОМОЗИТЕ ДЈЕЦИ ДА РАЗВИЈУ ПОЗИТИВНЕ ТЕХНИКЕ РАЗМИШЉАЊА

Веома је важно да са дјецом редовно разговарате о позитивном размишљању и самопоуздању. Будите им узор.(Нпр. дјететов негативан исказ – Не могу то да урадим., родитељева позитивна реакција – Полако, покушај поново. Вјерујем у тебе.)

РАЗВИЈАЈТЕ ДЈЕТЕТОВЕ НАЈБОЉЕ КВАЛИТЕТЕ

Сва дјеца имају неке таленте, способности и нека подручја у којима су јака. Задатак родитеља је да усмјерава дијете како би постало свјесно својих посебних дарова и уживало у њиховом испољавању.

 Указујте дјеци на њихове способности. Када покушавају нешто ново, када изгледа да им се то свиђа и да уживају у томе охрабрите их да то и даље вјежбају.

ПОХВАЛА И ОХРАБРЕЊЕ

Похвала подиже наше самопоуздање и подстиче нас да радимо још боље. Хвалите дјецу и немојте мислити да сте претјерали у томе. Истичите позитивна понашања ( лијепо си то нацртала, баш си пажљив) и хвалите дијете као особу (лијепа си, паметан си…).

СЛУШАЈТЕ СВОЈЕ СРЦЕ

Дјеци је важно да буду сигурни у вашу безусловну љубав, да када се не осјећеју добро имају сигурно мјесто гдје могу да оду, да знају да их волите без обзира на грешке које праве. Један од начина да им то покажете јесте да их активно слушате: успоставите контакт очима, усредсредите се на то што дијете говори, покажите ријечима и гестикулацијом да слушате. Препознајте дјететове страхове, осјећања и бриге. Помозите дјетету да се усредсреди на рјешења.

ПОКАЖИТЕ ЉУБАВ

Сви родитељи воле своју дјецу али је битно како се та љубав показује. Морате свакодневно дјетету показивати да га волите. Прихватите дијете такво какво јесте. Љубите своју дјецу, додирујте их и грлите јер од тог напредују. Немојте претпостављати да дјеца знају да их волите, реците то. Нећете претјерати јер љубав је главни састојак у изграђивању здравог самопоштовања наше дјеце.

                                                                                    

                                                                                         Валентина Ћук,дипл.психолог