Новости

Кампања „Буди Сигма“

4.12.2023. година

Извјештај о посјети припадника МУП-а Републике Српске

1.12.2023. године, у оквиру кампање Министарства унутрашњих послова РС под називом „Буди сигма! Заустави/пријави вршњачко насиље“, одржано је предавање/радионица за ученике деветих разреда наше школе.

Том приликом ученици су се још једном подјсетили шта је то вршњачко насиље, како се оно испољава међу дјецом и младима, које су посљедице по жртву те значај благовременог откривања и идентификовања конфликтних појединаца. Осим тога, ученици су се упознали са појединостима везаним за насиље на интернету и опасностима са којима се могу сусрести дјеца у дигиталном свијету.

Ученицима је посебно указано на значај благовременог реаговања са циљем спречавања и откривања вршњачког насиља. Такође, напретком савремене технологије и сајбер насиље је у порасту а најрањивија и најризичнија категорија су дјеца. Управо због тога су важне превентивне кампање са циљем едукације дјеце како да препознају све облике насиља и да се охрабре да то пријаве.

Порука кампање свим ђацима је – „Ћутање никако није рјешење“.

Предавање за ученике одржано је у три одјељења деветих разреда док је радионица о вршњачком насиљу проведена у два одјељења деветих разреда. Учесници едукације испред МУП –а су били Душко Стојаковић и Слободана Родић док је радионицу реализовао психолог, Едина Т. Смајлагић.

У наредном периоду планиран је наставак сарадње са припадницима МУП-а.