Новости

КАКО СА ДЈЕЦОМ ДА РАЗГОВАРАТЕ О РАЗВОДУ

Сваки развод изазива разне непријатне , збуњујуће, чак и болне емоције. Иако је то тако треба да схватите да нисте само ви повређени-погођена су и ваша дјеца. Дјеци су потребна оба родитеља која ће их вољети и подржавати. Брак се распао али је остала ваша одговорност према дјеци којој сте послије развода потребнији него икад.

Ако одлучите да се разведете објасните дјеци  шта се догађа и реците им истину, на начин који одговара њиховом узрасту. Веома је важно да будете обоје присутни када им то саопштавате, дјеци је важно да знају да могу да се обрате и ослоне на оба родитеља иако не живите заједно.

Уколико имате више дјеце разговаарајте са свом дјецом у исто вријеме, важно је да се нико не осјети искљученим.

Што искреније покушајте саопштити оно што је неопходно да дјеца знају – да ћете послије развода живјети одвојено, да се нисте слагали и да вам је жао због тога али да ћете их обоје увијек вољети и бити ту за њих.

Увјерите дјецу у то да нису она крива за ваш развод. Готово сва дјеца траже кривца у себи због тога што мама и тата не живе више заједно, понављајте им да нису она крива.

Дјеца треба да знају да их волите. Она су у страху да ће родитељи пошто су престали да воле једно друго престати да воле и њих. Треба да знају да иако мама или тата не живе више са њима и даље их и даље обоје воле.

Поразговарајте о животним плановима. Немојте дјецу питати с ким би вољела да живе или колико времена да проводе код једног или другог родитеља. Ви родитељи треба да се договорите око тога гдје ће дјеца живјети и када ће са ким бити. Треба да знају да неке одлуке могу да донесу само одрасли.

Сазнајте шта је то што дјецу занима. Током разговора подстичите их да постављају питања. Дјеца различито реагују, биће забринута, тужна, бијесна, уплашена, збуњена, изненађена. Нека дјеца неће показати своја осјећања, затвориће се у себе . Зато пажљиво слушајте и посматрајте.

 

 

Валентина Ћук, дипл.психолог