Новости

Десет разлога зашто је читање важно

Читање не подразумева само седење у удобној фотељи, испијање чаја и необавезно прелиставање штива. Читање није досадно и пасивно, а још мање бескорисно.

Битно је пронаћи време за читање

Проналажење времена за читање књиге или дугог, информативног чланка из кога ћете нешто научити може бити тешко и напорно. Људи имају склоност ка томе да вреднују ствари према томе да ли им они пружају моменталне и очигледне користи и добробити, и зато избегавају читање. Читање је заиста корисно, пружа нове авантуре сваком новом прочитаном страницом и даје могућност нашег личног усавршавања на много начина.

Читање књига – зашто је важно?
Kњига може служити као возило које ће нас одвести на дугу авантуру и непознату дестинацију. Она може бити пријатељ, инспирација, учитељ. Kњига може послужити као лекција, често врло корисна и практична, која нам пружа конкретне информације или понекад апстрактне, филозофске идеје. У сваком случају, она нам помаже да отворимо свој ум за нове идеје и нове погледе на свет. Многобројне су користи које нам пружа свакодневно читање. У наставку текста је наведен само мали број њих.

Забава
Пре свега, читање је забавно. Свет књижевности је толико разноврстан, са толико различитих жанрова, да је готово немогуће некој особи да не пронађе књигу у којој би уживала. Акција, или можда драма у којој ћемо пронаћи неког лика са чијим животом се можемо поистоветити? Или можда нешто мало реалистичније – репортажа о некој ери историје која нас нарочито занима? Потребно је само пронаћи праву полицу у библиотеци.

Бесплатно је
Наравно, постоји могућност да одете у књижару и потрошите мало богатство на књиге, али заправо то није нужно. Људи се толико често жале како је тешко пронаћи вид забаве у овом свету скупих  забавних паркова, луксузних ресторана и клубова, док библиотеке чекају са широм отвореним вратима. Ако у вашем граду не постоји добра библиотека, увек можете потражити на интернету и наћи ћете много бесплатних књига.

Научићете нове речи
Док читамо, увек наилазимо на неке непознате речи. Што више читамо, за више речи ћемо обогатити сопствени речник. Широк вокабулар може бити од изузетно велике важности за нас, за наше школовање или посао, посебно у моментима када желимо да оставимо добар утисак на своје колеге, пријатеље, послодавце,… Способност да искажемо своје мишљење на прави начин може бити веома важно и за везе које остварујемо у животу, као што су партнерске или пријатељске везе. Употреба правих речи у неким моментима може спречити долазак до конфликта или неспоразума.
Kњиге или новински чланци могу такође бити веома корисни када учимо неки страни језик. То је забаван начин да учимо нове речи, али и целе фразе и граматику језика.

Усвајање новог знања

Kад год читамо ми усвајамо нове информације, учимо нове ствари и ширимо вокабулар
Читање је заправо учење. Шта год да читате, било да је мелодрама, или серија научних чланака, увек усвајате нове информације. Једном се може показати као изузетно корисно. Осим тога, начитане особе, које раде на свом образовању и интелектуалним способностима обично имају више самопоуздање.
Kонцентрација
Проводимо дане радећи много ствари истовремено. Иако наизглед безазлено, то може бити изузетно оптерећујуће за наш ум. Са друге стране, читање захтева концентрацију, мир. Захтева да се посветите само једној ствари у том тренутку, а то је књига или друго штиво које читате. Многи људи, чак и када желе, не успевају да се сконцентришу. Зато је читање добар начин да порадимо на својој способности концентрације, што може значајно побољшати нашу продуктивност.

Техника за опуштање
Да ли сте се икада осећали толико напето да сте пожелели да искочите из своје коже на неко време? Уз добру књигу,и то постаје могуће. Или, макар привидно могуће. Добар роман вас може одвести у потпуно другу димензију света. Добар чланак може окупирати вашу пажњу и омогућити вам да заборавите на све бриге свакодневног живота. Многи људи превише размишљају о својим проблемима, и често им је заиста потребна пауза од тога. Kњига ће им помоћи да се опусте, како би касније могли да се врате на решавање својих проблема бистрог ума и растерећених мисли.

Прекратите себи време
Ово је једна од предности читања која је такође врло практична – можете читати док се возите у аутобусу, аутомобилу, возу, чак и док чекате у реду у банци. На овај начин ћете унети мало забаве у ове досадне, свакодневне активности, које понекад умеју да трају дуго.

Инспирација

Можемо много научити чак из искуства измишљеног лика из књиге
Фиктивни ликови често могу бити извор инспирације, баш као и људи које упознајемо у стварном животу. Од измишљених ликова такође можемо много научити, они могу утицати на наше животе својим речима или делима. Исто је и са местима, догађајима или чињеницама које су описане у штиву које читамо. Рецимо, наиђемо на књигу о јапанској култури или роман чији се главни лик бави столарством. Следећег дана се можда одлучимо да кренемо на курс јапанског или да правимо дрвене столице за своју кухињу.

Вежба за ваш мозак
Нашем телу је потребна активност. То значи да је нашем мозгу потребно то исто. Научно је доказано да читање има веома велики утицај на наш мозак. У неуролошком смислу, читање је захтевно јер изискује концентрацију и интелектуалну активност. Менталне активности могу успорити процес Алцхајмерове болести, како показују многа научна истраживања. Читање је здраво, баш као чаша воћног сока, или јутарњи џогинг. Зато оно заслужује да му се посвети довољно времена.

Спасавање света
Звучи превише, зар не? Али, није превише. Оно што је овом свету потребно је много више школованих, самосвесних особа са отвореним умом, који су инспирисани и пуни идеја. Читање заиста ствара такве људе, посебно када они читају различите ствари, жанрове и теме.
Читање је пријатно и корисно, треба само открити који жанрови и теме су прави за сваку особу. Стога, зграбите књигу са полице, неће вас ујести, заправо ће вас учинити још савршенијом индивидуом него што сада јесте