Новости

Бриге родитеља ђака првака!

Како се приближава вријеме уписа и поласка дјетета у школу тако се и дилеме, питања, бриге и страхови родитеља повећавају.
Прије самог поласка потребно је да родитељ дијете доведе у школу на тестирање, тј на процјену психо-социјалне зрелости за укључивање у школски програм.

Тада се јављају прве бриге родитеља везане за школу – какве ће резултате тестирања дијете остварити, да ли ће знати све што га у школи буду питали, што често преносе и на дијете.
Важно је да знате да дијете није потребно припремати за тестирање јер се од њега не очекује да зна одговоре на сва питања!

Шта можете урадити?
Припремите дијете за оно што га очекује. Упознајте га са оним што ће се десити током боравка у школи. Објасните му да ћете у школу доћи заједно и да ћете неко вријеме провести заједно у разговору са психологом након чега ћете ви сачекати испред канцеларије а оно ће остати само са психологом да одговори на одређена питања и ријеши одређене задатке. Када то заврши, објасните му да ћете заједно отићи код педагога.
Пошто је упис у први разред важно искуство којим почиње ново раздобље у животу вашег дјетета, придајте му значај и направите од тога велики догађај у породици. Обуците се лијепо, дотјерајте и себе и дијете. Након тестирања одведите дијете на колач, сладолед или му можда купите нешто што већ дуго жели, припремите свечани породични ручак.

Ово је велики дан за дијете, али и за вас, зато га прославите!